14 Eylül 2013 Cumartesi

KITAP ÖNERİ - @NAZLI ERAY - YOLDAN GEÇEN ÖYKÜLER

NAZLI ERAY - YOLDAN GEÇEN ÖYKÜLER 



Yoldan Geçen Öyküler

Yoldan Geçen Öyküler, değerli yazarımız Nazlı Erayın çoğu birbirine bağlı, birbirinden çıkarak gelişen öykülerinden oluşuyor. Loto milyarderi, Sultanhisarlı garson Hidayet Münir, boş evlere girerek yaşamın anlamını çözmeye çalışan hırsız Recep Eğilmez, Türkiyeyi ekonomisiyle, yönetimiyle pek beğenen Hint Fakiri Dilip, fantastik bir yeşil reçete panelinde görüşlerini haykıran kişiler ve bir kobay adam, sokaktaki adama Amerikalı gibi para harcamayı öğretmeyi amaçlayan bir gece kursu ve bu kursa katılan emekli memurlar, kapıcılar ve Mösyö Esterhaze, doğum yapan bir eski erkek patron... 

İşte Yoldan Geçen Öykülerin kişilerinden birkaçı.

Gerçek dünya ile düş dünyası arasında sürekli gidiş-gelişlerle örülen, düşünceyi gerçekliğin baskısından kurtarmanın tadını çıkaran, ince alay dolu, şaşırtıcı öyküler.

Nazlı Erayın yankılar yaratmış öyküsü İzmir bu kitapta yer alıyor. Nazlı Eray, bu kitabındaki öyküleriyle 1988 Haldun Taner Öykü Ödülünü kazanmıştı. Kitabın içindeki Karanfil Gece Kursu adlı öykü, 900 öykü arasından birinci seçilerek ödülü almıştı.


Nazlı Eray 
28 Haziran 1945'te Ankara'da doğdu. İstanbul Arnavutköy Kız Kolejini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nda çevirmen olarak çalıştı. Evlendikten sonra görevden ayrılıp sadece yazılarıyla ilgilendi. 1977'de Amerika'da Iowa Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulundu ve bir sömestr yaratıcı edebiyat dersi verdi. Yazmaya lise öğrenciliği yıllarında hikaye çalışmalarıyla başladı. İlk öyküsü "Monte Hristo" Varlık dergisinde yayınlandı. 1975'te ilk kitabı "Ah Bayım Ah" basıldı. Öyküleri İngilizce Fransızca Almanca İtalyanca Japonca Çekçe Urduca ve Hintçe'ye çevrildi. 1986'da öykülerinden bir demet Almanca olarak Almanya'da yayınlandı. Güneş ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1978'ten beri Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. Aynı zamanda uluslararası PEN üyesi. Eserlerindeironi ve eleştirinin ağır bastığı gerçekdışı bir evren yaratır. Düşle gerçeğin yaşananla tasarlananın iç içe örüldüğü öykü ve romanları zengin bir düş gücünün ürünüdür.


ÖDÜLLERİ
1988 Haldun Taner Öykü Ödülü Yoldan Geçen Öyküler ile
2002 Yunus Nadi Ödülü Aşkı Giyinen Adam ile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *