1 Temmuz 2013 Pazartesi

KİTAP ÖNERİ - CARİYE - YÜCEL KAYA







YÜCEL KAYA ARAŞTIRDI, KURGULADI VE YAZDI

CARİYE
UĞRUNA SAVAŞILAN GÖZDE...















ROMANIN KISA ÖZETİ
Dördüncü Murat'ın ölümü ile birlikte 1. İbrahim hapis edildiği kafesten çıkarak Osmanlı tahtına oturur. Padişah İbrahim'den başka Osmanlı hanedanlığında hiç bir erkek yoktur. Kösem Sultan Hanedanlığın soyunun devam etmesi için elinden gelen her şeyi yapar. Dört bir yana haber göndererek dünyanın en güzel kızlarının seçilip Osmanlı haremine gönderilmesini talep eder.

Sophira Gürcistandan kaçırılmış Kırıma satılmış genç bir kızdır. Kırımda yüzbinlerce kız arasından en güzeli seçilerek Osmanlı sarayına gönderilir. Padişah cariyelerin içinden ilk onunla birlikte olur. Nadya (Hatice Turhan Sultan), Saliha Dilaşup ve Gülbeden yine padişahın gözde cariyeleridir.
İlk Zafirenin bir oğlu olur, ardından Hatice Turhan'ın da çocuğu dünyaya gelir. Zafirenin erken doğum yapması sarayda dedikodular oluşmasına neden olur. Ve çocuğa Piç Osman ismi takılır. Padişah Zafireyi oğlunu ve Sümbül ağayı Mısıra sürgün eder.




ZAFİRE (SOPHİRA) KİMDİR?

Saraydaki hiç bir cariyenin hayatı Zafireninki kadar macera dolu geçmemiştir.

Image 2O yeryüzünün en güzel kızıydı. Ay parçası gibi ifade edilen 200.000 kızın arasından en güzeli seçilerek 1641 yılında Giray Han tarafından Osmanlı sarayına gönderildi.
Kadın olsun, erkek olsun ya da hadım edilmiş erkek olsun gören herkes ona aşık oldu.
Osmanlı Hanedanlığı’nda tek erkek olan ve hiçbir kızla ilgilenmeyen Sultan İbrahim Han ilk onu görünce kadınlara ilgi duymaya başladı. 
Kırım’da Dimitri ile birlikte olması Oğlunun Padişah olmasını ve kendisinin de Valide Sultan olmasını engelledi. Mısır’a sürgün edildi. Malta Korsanlarının eline düştü, Hanya Fatihi Yusuf Paşa’yı sevdi. 
Oğlu Osman elinden alınarak Vatikan’a götürüldü. Tüm sevdikleri öldü. Gülbeden’i zindandan son günde kurtararak Gürcistan’a götürdü.
Oğlu Osman’ı bir daha hiç göremedi. Ömrünün sonuna kadar Gudauta’da yaşadı.



ROMANDA GEÇEN TARİHİ KİŞİLİKLER

Cariye Zafire (Sophira)

Image 1

Yeryüzüne daha önce onun kadar güzel bir kız dünyaya gelmedi.
1641 yılında Giray Han tarafından Osmanlı sarayına gönderildi.
Kadın olsun, erkek olsun ya da hadım edilmiş erkek olsun gören herkes ona aşık oldu.
Osmanlı Hanedanlığı’nda tek erkek olan ve hiçbir kızla ilgilenmeyen Sultan İbrahim Han ilk onu görünce kadınlara ilgi duymaya başladı.
Kırım’da Dimitri ile birlikte olması Oğlunun Padişah olmasını ve kendisinin de Valide Sultan olmasını engelledi. Mısır’a sürgün edildi. Malta Korsanlarının eline düştü, Hanya Fatihi Yusuf Paşa’yı deli gibi sevdi.
Oğlu Osman elinden alınarak Vatikan’a götürüldü. Tüm sevdikleri öldü. Gülbeden’i zindandan son günde kurtararak G
ürcistan’a götürdü.



Padişah Birinci İbrahim
Image 1


Dördüncü Murat’ın ölümü ile birlikte 8 Şubat 1640 yılında hapsedildiği kafesten alınarak Osmanlı İmparatorluğunun 18. Padişahı olarak tahta oturdu. Sümbül Ağa ile Zafire’yi kaçıran Malta korsanlarına karşı açmış olduğu ve 24 yıl süren Girit savaşı Birinci İbrahim’in en önemli icraatı oldu. 8 Ağustos 1648 yılında tahtından indirilerek bir cariyesi ile birlikte sarayın odalarından birine kapatılarak kapının kilidine de kurşun döküldü. On gün sonra (18 Ağustos 1648) buradan çıkartılıp boğularak öldürüldü.





Mahpeyker Kösem Sultan

Image 1
1590 yılında Bosna’da doğdu. Asıl adı Anastasya… Sultan Ahmet’in eşi, Dördüncü Murat ve Birinci İbrahim’in annesi...
Kocası Birinci Ahmet öldükten sonra, 1. Mustafa, Genç Osman, Dördüncü Murat, Birinci İbrahim ve torunu Dördüncü Mehmet döneminde devlet işlerinde önemli etkinliklerde bulundu. Deli İbrahim ismiyle anılan Birinci İbrahim’in Osmanlı hanedanlığının tek erkek evladı olması nedeniyle İbrahim’in kısa sürede çocuk sahibi olması için dünyanın çeşitli bölgelerinden güzel cariyeler bularak getirtti.
Dördüncü Mehmet’in tahta oturmasından sonra gelini Hatice Turhan ile anlaşmazlığa düştü ve Devlet işlerine fazla karışması nedeniyle 1651 yılında Hatice Turhan tarafından boğdurularak öldürüldü.



Hatice Turhan Sultan (Nadya)


Image 1


Sultan Birinci İbrahim’in cariyesi ve padişah Dördüncü Mehmet’in annesi...Asıl adı Nadya olan Hatice Turhan Sultan 14 yaşında Kırım askerleri tarafından esir alındı. Osmanlı sarayına Cariye olarak gönderilen Nadya hamile kalarak Dördüncü Mehmet’i dünyaya getirdi. 8 Ağustos 1648 yılında Kayınvalidesi Kösem Sultan ile birlikte Padişah Birinci İbrahim’i tahtından indirip kafese attırdı ve 6 yaşındaki oğlu Mehmet’i tahta oturttu. Turhan Sultan 1683 yılında öldü. Kendi yaptırdığı Sirkeci’deki Yeni Cami yanına defnedildi




Zafire Oğlu Osman (Pedro Ottoman)


Image 1

16 Kasım 1641 yılında doğdu. Annesi Zafire’nin erken doğum yapması nedeniyle Birinci İbrahim’in çocuğu olmadığı ileri sürüldü. Dedikodular artınca Padişah onu, annesi Zafire’yi ve Kızlarağası Sümbül Ağa’yı Mısır’a gönderdi. 

Malta Korsanları tarafından 1645 yılında esir alınarak Vatikan’a gönderilip vaftiz edildi. Osman’a, Domenico Ottomano ismi takıldı. Bir Hıristiyan olarak yetiştirilen Osman, Avrupa’daki Krallar tarafından ilgi odağı oldu. Dördüncü Mehmet tahta oturduğunda Batı dünyası Mehmet’i Osmanlının veliahdı olarak tanımayıp Zafire oğlu Osman’ın Osmanlının Varisi olduğunu iddia ettiler.




Nadinli Yusuf (Yusuf Paşa)

Image 1


Zafire’nin Malta korsanları tarafından esir edildiği duyulunca Padişah Birinci İbrahim tarafından Kaptan-ı Derya’nın başına getirilerek Girit savaşına gönderildi.
Yusuf Paşa 1645 yılında Girit’in Hanya kalesini fethetti ve adı Hanya Fatihi olarak anıldı. İstanbul’a geldiğinde törenler ile karşılanan Yusuf Paşa Padişah tarafından en büyük görev olan Sadrazamlığa atandı.
Yusuf Paşa bu görevi kabul etmedi. Padişah bu kez Girit savaşı için onu Başkomutan ilan etti. Yusuf Paşa mevsimin kış olduğunu ileri sürerek bu görevi de kabul etmedi. Aynı yıl Kurban Bayramında Padişah tarafından boğularak öldürüldü.





Padişah Dördüncü Mehmet

Image 1Rus asıllı Nadya’nın (Hatice Turhan Sultan) çocuğu olarak Zafire oğlu Osman’dan iki ay sonra 2 Ocak 1642 yılında doğarak ikinci şehzade oldu. Annesi’nin hasta olması nedeniyle iki yıl Zafire ona sütanneliği yaptı. Zafire ile Osman’ın sürgün edilmesinin ardından tahtın tek varisi olarak kaldı.
8 Ağustos 1648 yılında babası kafese hapsedildiğinde Osmanlı imparatorluğunun 19. padişahı olarak 6 yaşında tahta oturdu. Babası tarafından havuza fırlatıldığında başı mermer fıskiyeye çarpmış ve alnında derin bir yara oluşmuştu. O yara izi ömür boyu alnından silinmedi. Avcı Mehmet unvanı ile anılan dördüncü Mehmet 8 Kasım 1687 tarihinde tahttan indirilerek Saliha Dilaşup’un oğlu Süleyman onun yerine getirildi.

Sümbül Ağa
Image 1
Çocuk yaşta iken Habeşistan’dan getirilerek hadım edildi. Çok güzel ve zeki olması nedeniyle saraya alındı. 1. Ahmet, 1. Mustafa ve Dördüncü Murat döneminde sarayda yetişerek önemli görevlerde bulundu. Birinci İbrahim’in tahta geçmesinden sonra Valide Sultan (Kösem) tarafından sarayın en önemli görevi olan Kızlarağası görevine atandı.
Zafire’nin erken doğum yapması nedeniyle Mısır’a sürgün edildi. Yolda Malta korsanlarının saldırısına uğradı. Zafire ile Osman korsanlara esir düşerken Sümbül Ağa öldürüldü.




Dimitri Tatanashvili
Image 1



Gürcistan’da yetişmiş bir bürokrat. Genç yaşta Kırım Hanlığına elçi olarak gönderildi. 1640-48 yılları arasında Gürcistan’ın Kırım’lılar tarafından saldırıya uğramasının ardından geri dönerek iç karışıklıkların giderilmesinde önemli görevlerde bulundu. Karmaşa içerisindeki Gürcistan çeşitli prenslikler tarafından yönetilmeye başladığında 1649 yılında bir suikast sonucu öldürüldü.




Gülbeden (Verenico)
Image 1

Asıl adı Veronico olan Gürcü asıllı Gülbeden, Kırımlılar tarafından esir edilerek Hansaray’a götürüldü. Zafire, Nadya (Turhan Sultan) ile birlikte on binlerce kız arasından seçilerek Osmanlı Padişahı Birinci İbrahim’e cariye olarak hediye edildi. Uzun yıllar padişahın gözdesi olarak kaldı. Birinci İbrahim tahttan indirilip kafese atılınca Padişah’ın yanına o da konuldu. 17 Ağustos 1648 yılında padişah boğdurulmadan bir gün önce Hatice Turhan Sultan tarafından kafesten kurtarılarak serbest bırakıldı.
Ömrünün sonuna kadar Gürcistan’ın Gudauta şehrinde Zafire ile birlikte yaşadı.




Yazar:Yücel Kaya 
Sayfa Sayısı: 540
Dili: Türkçe
Yayınevi: Marka Yayınları 
Fiyatı:
Cariye romanı D&R ve diğer seçkin kitapçılarda satışa sunulmuştur. İnternet ortamından sipariş vermek isteyen okurlarımız aşağıdaki adreslerden temin edebilirler.
Mail Adresi:
yucelkaya34@hotmail.com
www.yucelkaya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *