Yaz geldi ve çok sevdiğimiz çocuklarımız karne aldılar. Karneler, uzun ve güzel bir yaz tatilinin müjdecisi gibi. Bu tatilde çocuklarımız dinlenecek, eğlenecek, yeni ve yorucu bir eğitim öğretim yılı için motive olacaklar.
Nasıl geçmeli bu tatil, çocuk için hangisi en çok yararlı?
Çalışan anneler için okullarla birlikte yuva, kreş, çocuk kulübü gibi çocuklarını okul sonrası emanet ederek iş yerlerine rahatlıkla gittikleri kurum ve kuruluşların da tatile girmesi bir kabus gibidir. Anne işe gidecek ve evde yalnız kalamayacak kadar küçük bir çocuk için yeni ve güvenli bir yer bulması gerekecek ya da anneanneler, babaanneler ve diğer aile bireylerinden yardım istenecek. Çocuk evde yalnız kalabilecek yaştaysa bu uzun tatil süresi boyunca çocuğun gün boyunca yapacaklarını organize etmek ve gerçekleşmesini sağlamaya çalışmak da bambaşka bir sorun.
Çalışmayan anneler bu konuda büyük bir lükse sahip. En azından çocukları gün boyunca göz önünde ve yaptıklarını kontrol edebilir durumdalar.
Tüm bu sorunların üstesinden geldikten sonra sırada çocuklarımızın tatili nasıl geçirecekleri konusu aileler arasında büyük farklılıklar gösteriyor.
Çocuk tatil boyunca hep oynamalı mı, denize girip eğlenmeli mi, kitap mı okumalı, hangi kitapları okumalı? Gideceği bir üst sınıfın derslerine şimdiden bir göz atmalı hatta çalışmaya başlamalı mı?
Bazı anneler, çocuklarını tatil boyunca rahat bırakır ve dilediğince oynayıp eğlenmelerini ister. Ben bunu daha doğru buluyorum.
Bazı anneler de çocuğun sistemli bir şekilde okumalarını, ders çalışmalarını, test çözmelerini isterler. Hatta bu tatili fırsat bilerek çocuğu dershanelere, kurslara vb. gönderen aileler de vardır.
Oysa tatil çocukların dinlenmeleri ve oynamaları için vardır. Bunu yaparken yararlı etkinliklere katılabilir, kitap okuyabilir, canı istediğinde tatil kitabı gibi eğlendirici aynı zamanda eğitici öğretici aktivitilerle dolu etkinlik kitaplarıyla güzel zamanlar geçirebilirler.
Çocuğun yaşına uygun bilmeceler, bulmacalar, maket oyuncak yapma, kilden heykelcikler yapma, resim yapma ve boyama, kısa öyküler yazma, çevredeki müzeler gibi yerlere geziler düzenleme, arkadaşlarıyla zaman geçirmek gibi aktiviteler de dersler kadar çocuklar için yararlıdır.
Sınavlara hazırlanan ve dershaneye gitmek durumunda kalan çocuklarımızın da kesinlikle rahatlamaya, mutlu olacakları aktivitelerle uğraşmaya ihtiyaçları vardır. Şunu unutmayalım ki biz yetişkinler bile baskı altında olduğumuz, mutsuz olduğumuz zamanlarda normalde rahatlıkla üstesinden gelebileceğimiz problemleri güçlükle atlatabiliyor, iş yerlerimizde ve evlerimizde düşük performans gösteriyoruz.
Mutlu çocuk çok daha başarılı olacaktır. Bence başarının sırrı öncelikle mutlu bir çocuğa sahip olmak için çaba harcamak. Çocuğun ne istediğini bilen biri olması için çalışmak ve idealleri olan bir çocuğa sahip olmak...
Tüm çocuklarımıza mutlu bir tatil ve başarılar diliyorum.