31 Mayıs 2013 Cuma

TANRININ UNUTULAN ÇOCUKLARI - HABER - KİTAP ÖNERİ




Tanrı’nın Unutulan Çocukları, on üç yaşında, zeki ama çekingen bir çocuk olan Charlie Bucktin’in bir gecede değişen hayatını anlatıyor.




Tanrı’nın Unutulan Çocukları, 1965 yılında, önyargılı ve içine kapanık insanlarla dolu Corrigan adlı hayali bir Avustralya kasabasında geçiyor. Roman; hayaller kurmayı, derin düşüncelere dalmayı ve edebiyatı oldukça seven, böceklerden nefret eden, kendini Superman’in tam zıddı olarak tanımlayan bir çocuk olan Charlie Bucktin’in penceresinin bir gece Jasper Jones tarafından çalınmasıyla başlıyor. Jasper, Charlie’yi korkunç sırrına ortak ediyor ve olaylar gelişmeye başlıyor... Jasper Jones henüz on dört yaşında olmasına rağmen içki ve sigara içen, annesi Aborijin olduğu için Corrigan sakinleri tarafından sevilmeyen ve her kötü olaydan sonra günah keçisi ilan edilen biri. Jasper, Charlie’den yalnızca bir yaş büyük olmasına rağmen ondan çok daha büyük görünen ve yaşadıkları sayesinde erken olgunlaşmış bir çocuk. Charlie’nin cılız yapısının aksine uzun boylu ve kaslı. Charlie, Jasper’ın onu içine çektiği çıkmazdan dolayı Jasper’a karşı kızgın olsa da içten içe Jasper’ın arkadaşlığından keyif duyuyor ve sırlarını kimseyle paylaşmadan gerçeği kendi başlarına öğrenmeye çalışıyorlar.


Hikâyenin geçtiği yer olan Corrigan, sırlar ve dedikodularla dolu bir maden kasabası. İnsanları önyargılı ve evhamlı. Charlie, hoşlandığı kız olan Eliza ile birlikte Corrigan’dan kurtulup Manhattan’a gitmenin hayallerini kuruyor. Kendini tanınmış bir yazar olarak şık bir dünyada sevdiği kızla birlikte hayal ediyor. Charlie ile Eliza’nın hayalleri ve Charlie’yle en yakın arkadaşı Jeffrey Lu arasındaki diyaloglar kitabın en eğlenceli kısımlarını oluşturuyor. Charlie ve Jeffrey’nin birbirlerine taktıkları lakaplar, üzerine kafa yordukları konular ve yaptıkları espriler oldukça yaratıcı. Jeffrey’nin Vietnamlı olmasından dolayı maruz kaldığı ayrımcılık ve krikete olan yeteneğinin göz ardı edilmesi Charlie’yi çileden çıkarıyor ve Corrigan’dan bir kez daha nefret etmesini sağlıyor.


60’lar ve ırkçılık

Tanrı’nın Unutulan Çocukları, geçtiği döneme özgü pek çok öğeyi de içinde barındırıyor. Ay’a yolculuk, Soğuk Savaş ve Komünizm, Vietnam Savaşı, Doug Walters ve Audrey Hepburn gibi 60’lı yıllarda popüler olan birçok şey kitapta kendine yer buluyor. Lu ailesinin yaşadıkları, Jeffrey’e “Vietkong’’ denmesi ve maruz kaldığı ayrımcılık, Jeffrey’nin “komünist’’ kelimesini bir hakaret olarak kullanması, Jasper’ın melez olmasından dolayı insanlar tarafından günah keçisi ilan edilmesi ve bir Aborijinle evlendiği için babasının yaşadıkları ve insanların bu davranışlarına anlam veremeyen, Corrigan’daki ırkçı yetişkinlerden çok daha olgun ve zekice davranan on üç yaşındaki Charlie Bucktin... Charlie’nin zekasının diğer bir kanıtı da özellikle Jeffrey ile yaptıkları tartışmalardaki çıkarımları ve her şeyi sorgulaması. Şüpheci olması. Özellikle Jeffrey ile Superman ve Batman’i karşılaştırırlarken cesaretle ilgili söylediği sözler Charlie’nin yaşına göre ne kadar zeki bir çocuk olduğunun göstergesi.
TANRI’NIN UNUTULAN ÇOCUKLARI
Craig Silvey
Çeviren: Selim Yeniçeri
Martı Yayınları
2013, 448 sayfa, 17 TL
.
Kaynak: http://kitap.radikal.com.tr/Makale/tanrim-nasil-unuttun--bu-cocuklari-362669

2 yorum:

  1. cesaret korkuya direnmek ve ona galip gelmektir ne kadar muhteşem bir söz tıpkı kitabın her sayfasında yazılanlar gibi...bir çocuğun gözünden hayata bakış, bir çocuğun buyumesi, muhteşem dostluğu ,ilk askina duyduğu hisler ... aslında kitap hayatı anlatıyor: on yargilarimizi, haksızliga ugrayanlari buna sessiz kalislari irkciligi cahilligi haksızlığı aynı zamanda muhteşem dostluğu guveni cesareti korkuyu saf masumiyeti. ve şansı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlar ve kitap hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.

      Sil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *